poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Ciasto szefowej

Absolutny must have imieninowy, urodzinowy, bożonarodzeniowy, wielkanocny, rocznicowy mojej mamy. Choćbym nie wiem ile razy powtarzała, że to ciasto zrobiło się już nudne - NIE i koniec, musi być. Wściekle słodkie. Jeśli na stole gości kilka ciast, delikatnie sugeruję zjedzenie ciasta szefowej na samym końcu, gwarantuję, że po kawałku nie ma się ochoty na nic więcej z dodatkiem cukru :).

ciasto:
żółtko
1,5 szklanki mąki
łyżka śmietany
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść składniki na ciasto, upiec placek w 180 stopniach przez 20-25minut. Ostudzić.
4 paczki herbatników (w zależności od wielkości blachy)
budyń:
1/2 l mleka
8 dag cukru
łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 margaryny
cukier waniliowy
Ze wszystkich składników ugotować budyń, wychodzi dość tłusty i gęsty - taki ma być. Przełożyć na upieczone ciasto, szybko wyłożyć warstwą herbatników.

karmel:
jedno mleko skondensowane słodzone (gotowane 3h, może być przygotowane kilka dni wcześniej) lub gotowa masa kajmakowa w puszce ("krówka")
Karmel wyłożyć na herbatniki, po czym ułożyć kolejną warstwę z herbatników.

śmietana:
350ml śmietany 30%
dwie łyżki cukru pudru
dwie łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, wlać do śmietany i wymieszać. Kremówkę wyłożyć szybko na warstwę herbatnikową. 
Ciasto można posypać płatkami migdałów/czekoladą/posiekanymi orzechami. Schłodzić.

11 komentarzy:

  1. Sama nazwa mnie już rozwaliła :D:D:D A potem zobaczyłam zdjęcie, kawałki ciasta wyglądają jak małe chmureczki :D Dla mnie wygląda bombowo, nawet jeśli miałabym tylko zjeść jeden kawałek, przez tą słodkość :) A w ogóle, to chcę Cię pochwalić za fantastyczny pomysł z jajeczkami na sznureczku, na pięknych zielonych gałązkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Nikola :)
    Przygotowując dekorację w wazonie pokazałam całemu światu jaką jestem blondynką. Bo jak zanurzać wydmuszki w naparze z kawy? :P Miały być ciemniejsze, ale jakoś... nie chciały pływać pod powierzchnią wody :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze zastanawiałam się dlaczego taką nazwę ma to ciasto....Wygląda urokliwie, delikatnie i bardzo słodko ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Hello there! Would you mind if I share your blog with my zynga group?
    There's a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Cheers

    my website :: golf scholarships usa

    OdpowiedzUsuń
  5. I love it when individuals come together and share views.
    Great website, stick with it!

    My web blog; sushi chef sushi making kit walmart

    OdpowiedzUsuń
  6. It's a pity you don't have a donate button! I'd definitely donate to this superb blog! I guess for now i'll settle for bookmarking and
    adding your RSS feed to my Google account. I look forward to
    fresh updates and will share this website with my
    Facebook group. Talk soon!

    Feel free to visit my web blog: Golf Schools Las Vegas

    OdpowiedzUsuń
  7. It's an remarkable article designed for all the internet viewers; they will obtain advantage from it I am sure.

    Here is my site ... meningitis symptoms

    OdpowiedzUsuń
  8. Hi! I could have sworn I've visited this website before but after going through a few of the posts I realized it's new to me.
    Anyways, I'm certainly delighted I discovered it and I'll
    be book-marking it and checking back frequently!



    Feel free to visit my weblog: St Cloud Floral

    OdpowiedzUsuń
  9. Hello everyone, it's my first pay a visit at this site, and post is truly fruitful for me, keep up posting these posts.

    Also visit my page: http://en.netlog.com

    OdpowiedzUsuń
  10. It's actually very difficult in this active life to listen news on Television, so I just use web for that reason, and get the most recent information.

    my site; personal injury attorney

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń