"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

wtorek, 16 kwietnia 2013

Ciasto Figa (z makiem ;-) )

Była już zapowiedź na facebooku, czas dodać przepis na blog. Dziś prezentuję Wam bardzo kolorowe ciasto, w sam raz, by celebrować piękną pogodę (w końcu!).
Biszkopt przekładany słodkim, brzoskwiniowym kremem, z kawałkami owoców i galaretką. Jedno z moich najulubieńszych ciast, może przez to, że wygląda tak wesoło.

PS. Trochę wiosny i proszę jak się bjedrona ogarnęła! ;-)

Ciasto:
6 jaj
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. maku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

brzoskwinie w puszce (syrop zachować!)
dwie galaretki wiśniowe
okrągłe biszkopty


Białka ubić i dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mak (piec 45 min.). Po upieczeniu ciasto przekroić na pół, rozprowadzić połowę kremu, ułożyć biszkopty pionowo. Między biszkoptami ułożyć pokrojone brzoskwinie, następnie zalać tężejącą galaretką wiśniową. Posmarować resztą kremu i położyć drugą część biszkoptu.

Krem:
5 żółtek
1 szkl. cukru
1 szkl. syropu po brzoskwiniach z puszki
1 budyń śmietankowy w proszku
1/2 szkl. wody
1 cukier waniliowy
200g masła

Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę, budyń i żółtka rozstrzepać i wlać do gotującego się soku i ugotować. Po wystudzeniu zmiksować z masłem.

8 komentarzy:

  1. Po tytule spodziewałam się ciasta z figą (blee) ;-)
    ale po przeczytaniu przepisu, brzmi pysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne ciasto! :)
    Skąd taka cudna nazwa?
    Pięknie się prezentuje.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, nazwa "Figa" widnieje na kartce z przepisem mojej mamy :). Zastanawiałam się dlaczego akurat figa, ale myślę, że to przez ten mak... :)

      Usuń
    2. Pewnie tak właśnie jest. Ale naprawdę świetnie wygląda :)

      Usuń
  3. Wygląda obłędnie - te warstwy, kolory... Bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślalam, że ciasto jest z tych pracochłonnych a tu prosze, miła niespodzianka:) Szybkie i zarazem efektowne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaka blacha rozmiar? nigdy nie wiem;(

    OdpowiedzUsuń
  6. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas :)
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kont. na blogu :)
    Życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń