Ciąg dalszy słodkości dla sernikożerców. Podobno im więcej sera, tym lepiej. Przedstawiam więc przepis mamy* na sernik "gorszy", bo ze sporą ilością, delikatnego, kruchego ciasta ;-).
ciasto kruche:
4 szklanki mąki
3 żółtka
3/4 kostki margaryny
szklanka cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę zmieszać z proszkiem. Margarynę posiekać mąką. Żółtka i cukry roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce, podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć równo w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w 200 stopniach. Drugą część pozostawić w lodówce.
masa serowa:
3 kostki twarogu (tłustego lub półtłustego) zmielonego dwukrotnie
8 jaj
3 cukry waniliowe
10 dag rodzynek (można zastąpić żurawiną)
5 dag mąki
10 dag masła
35 dag cukru pudru
aromat cytrynowy
Wszystkie składniki (oprócz bakalii) zmiksować na gładką masę (jajka dodajemy bez oddzielania białek od żółtek). Na końcu dodać bakalie, wymieszać. Gotową masę wylać na spód z ciastek.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce rozwałkować i radełkiem (lub zwykłym nożem) wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.
Wystudzić i polukrować ulubionym lukrem.
*mamuś, nie denerwuj się, to tylko żart :))
Przepysznie wygląda, już nie mogę się doczekać, aż będę miała możliwość wypróbowania Twoich przepisów :D
OdpowiedzUsuńChyba nie jest tak źle z tym sernikiem , bo jak mój M go ujrzał, to powiedział ,,Ale piękny...Ja go chcę...No, chodź.... zobacz.... "
OdpowiedzUsuńWierz mi, jak go rusza słodkie, to jest to najpiękniejsza recenzja, ;D
Szarlotek, to dopiero komplement! Uszczęśliw M sernikiem ;D
OdpowiedzUsuń