Od kilkunastu dni byłam trochę rozżalona, że wszyscy na blogach mają rabarbar, a u mnie na działce nie ma go w tym roku wcale. Wczoraj byłam zawiedziona, kiedy tato przywiózł od babci całą górę rabarbaru, bo cała ta góra była... w kolorze zielonym. No jak to, a gdzie różowe badyle, którymi zachwyca się cały blogowy światek? :-(.
Zrobiłam więc tartę. Żeby była taka jaka powinna być, czyli o zabarwieniu czerwonym, dodałam do niej trochę truskawek. Trochę poprawiło mi to humor.
Już kiedy wyklejałam foremkę ciastem byłam z niej dumna. Kiedy mieszałam w misce pokrojony rabarbar z truskawkami też. I kiedy układałam kratkę z ciasta na owocach. Kiedy wyciągnęłam ją z piekarnika, łezka zakręciła mi się w oku. Nie wyszła tak żałośnie, jak się tego spodziewałam. Jest kolorowo, wiosennie i pachnąco.
Proces przygotowywania ciasta radzę zacząć od włączenia piosenki Five Iron Frenzy - Rhubarb Pie, a sam przepis dodaję do akcji "Jedzenie z muzyką w tle" Yobady oraz "Tarty na wszystkie sposoby" msmrau :-)
(Czuję wewnętrzną potrzebę pochwalenia się łopatką do ciasta w kształcie... tarty - najbardziej uroczym prezentem na Dzień dziecka, jaki kiedykolwiek dostałam :-) )
ciasto kruche:
2 szklanki mąki
2 żółtka
1/3 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
łyżka kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozłożyć równo w foremce do tarty, nakłuć widelcem w kilku miejscach i podpiec przez 15 minut w 180 stopniach.
Drugą część pozostawić w lodówce.
2 szklanki mąki
2 żółtka
1/3 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
łyżka kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozłożyć równo w foremce do tarty, nakłuć widelcem w kilku miejscach i podpiec przez 15 minut w 180 stopniach.
Drugą część pozostawić w lodówce.
nadzienie:
ok. 650g obranego, pokrojonego na dość małe kawałki rabarbaru
ok. 300g truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych na połówki
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce wymieszać z cukrem i mąką. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Drugą część ciasta kruchego cienko rozwałkować, radełkiem (lub nożem) pociąć na paski o szerokości 1,5cm. Ułożyć kratkę na owocach, końce pasków przykleić do podpieczonego ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec przez 20-25minut w 180 stopniach.
ok. 300g truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych na połówki
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce wymieszać z cukrem i mąką. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Drugą część ciasta kruchego cienko rozwałkować, radełkiem (lub nożem) pociąć na paski o szerokości 1,5cm. Ułożyć kratkę na owocach, końce pasków przykleić do podpieczonego ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec przez 20-25minut w 180 stopniach.
Piękna tarta. I jakie równe paseczki. Połączenie rabarbaru i truskawek, wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar!
OdpowiedzUsuńjaka cudna tarta :) a łopatki zazdroszczę jest po prostu urocza
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta:)! Zastanawiam się tylko jakiej średnicy jest Twoja forma do tarty..
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na formę o średnicy 23-24cm :)
OdpowiedzUsuń