"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

sobota, 28 maja 2011

Rhubarb pie, czyli inaczej tarta z rabarbarem i truskawkami

Od kilkunastu dni byłam trochę rozżalona, że wszyscy na blogach mają rabarbar, a u mnie na działce nie ma go w tym roku wcale. Wczoraj byłam zawiedziona, kiedy tato przywiózł od babci całą górę rabarbaru, bo cała ta góra była... w kolorze zielonym. No jak to, a gdzie różowe badyle, którymi zachwyca się cały blogowy światek? :-(. 

Zrobiłam więc tartę. Żeby była taka jaka powinna być, czyli o zabarwieniu czerwonym, dodałam do niej trochę truskawek. Trochę poprawiło mi to humor.
Już kiedy wyklejałam foremkę ciastem byłam z niej dumna. Kiedy mieszałam w misce pokrojony rabarbar z truskawkami też. I kiedy układałam kratkę z ciasta na owocach. Kiedy wyciągnęłam ją z piekarnika, łezka zakręciła mi się w oku. Nie wyszła tak żałośnie, jak się tego spodziewałam. Jest kolorowo, wiosennie i pachnąco.

Proces przygotowywania ciasta radzę zacząć od włączenia piosenki Five Iron Frenzy - Rhubarb Pie, a sam przepis dodaję do akcji "Jedzenie z muzyką w tle" Yobady oraz "Tarty na wszystkie sposoby" msmrau :-)

(Czuję wewnętrzną potrzebę pochwalenia się łopatką do ciasta w kształcie... tarty - najbardziej uroczym prezentem na Dzień dziecka, jaki kiedykolwiek dostałam :-) )

ciasto kruche:
2 szklanki mąki
2 żółtka
1/3 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
łyżka kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia

Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozłożyć równo w foremce do tarty, nakłuć widelcem w kilku miejscach i podpiec przez 15 minut  w 180 stopniach.
Drugą część pozostawić w lodówce.

nadzienie:
ok. 650g obranego, pokrojonego na dość małe kawałki rabarbaru
ok. 300g truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych na połówki
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Owoce wymieszać z cukrem i mąką. Wyłożyć na podpieczone ciasto.

Drugą część ciasta kruchego cienko rozwałkować, radełkiem (lub nożem) pociąć na paski o szerokości 1,5cm. Ułożyć kratkę na owocach, końce pasków przykleić do podpieczonego ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec przez 20-25minut w 180 stopniach.


6 komentarzy:

  1. Piękna tarta. I jakie równe paseczki. Połączenie rabarbaru i truskawek, wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka cudna tarta :) a łopatki zazdroszczę jest po prostu urocza

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała tarta:)! Zastanawiam się tylko jakiej średnicy jest Twoja forma do tarty..

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis jest na formę o średnicy 23-24cm :)

    OdpowiedzUsuń