"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

sobota, 13 sierpnia 2011

Kruche ciasteczka waniliowe


Było sobie ciasteczko, psia kość ;-). Pachnące wanilią, obtoczone w słodkim pudrze. Zwyczajne, do herbaty czy kawy, ale smaczne, delikatne i kruchutkie. Można oczywiście użyć innej foremki :-).
Przepis z bloga mojewypieki.

Składniki na około 35 ciasteczek:
  • 250 g miękkiego masła
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • (2¼ szklanki)
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować (na około 3-4 mm grubości), podsypując mąką. Wycinać ciasteczka. Układać na blaszce w niedużych odstępach.
Piec około 5 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce. Zimne ciastka obtaczać w cukrze pudrze, można przechowywać w puszce do tygodnia.

4 komentarze:

  1. Psiakość, apetyczne...;-) Pomijając wybitnie niesprzyjającą spożywaniu ciastek porę...skradnę jedno. Albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają, też chcę takie foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale urocze te kostki :)
    pozdrawiam
    ps. bardzo ładna puszka ;)

    OdpowiedzUsuń