"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Wiosenny tort marchewkowo-czekoladowy

W oryginale nazwa tego ciasta brzmi: Carrot pineapple spice & brownie layer cake with whipped cream & cream cheese frosting and marzipan carrots. Ciężko jest przeczytać to na jednym wdechu a co mówić, żeby zapamiętać całość? :D To była miłość od pierwszego wejrzenia. Zobaczyłam zdjęcie tego tortu na tastespotting.com, łubudu! strzała w serce me trafiła i tylko czekałam na odpowiedni moment, kiedy marzenie moje o upieczeniu tego cuda będę mogła ziścić. 

Ciasto jest full wypas. Tyle w tym temacie. Ciężkie, mocno czekoladowe brownie.... Wilgotne, pachnące korzennymi przyprawami ciasto marchewkowe z kawałeczkami ananasa.... Delikatny krem z ubitej kremówki i mascarpone... To nie może nie smakować! Jedynym minusem jest to, że trzeba przygotować się na sporą ilość czasu spędzonego w kuchni, ale pieczenie spokojnie można podzielić na dwa dni, jednego dnia upiec blaty, drugiego przygotować krem i złożyć wszystko do kupy.


No i te marchewki na wierzchu... Pora przyznać się, że to właśnie one sprawiły, że serce zaczęło mi szybciej bić...
 Zanim zacznę, warto wspomnieć, że cup = 240ml
Przepis został zaczerpnięty z tej strony i przetłumaczony przeze mnie.

Korzenne ciasto marchewkowe:
1 cup soku marchewkowego
280 g (2 cups) mąki pszennej
65 g (1/2 cup) mączki migdałowej (orzechy rozdrobniłam na pył z małą ilością mąki za pomocą blendera)
łyżka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli (u mnie dosłownie 1/4 łyżeczki)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki goździków
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
400 g (2 cups) cukru
3/4 cup (175 ml) oleju
450 g startej na grubych oczkach marchewki
160 g (1 cup) drobno posiekanego ananasa (w przepisie autorka proponuje świeży, ja użyłam ananasa z puszki)
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Brownie:
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
115 g masła
105 g (3/4 cup) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
150 g (3/4 cup) cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem:
2 cups (475 ml) schłodzonej śmietanki kremowej 30%
500 g sera mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
175 g (1 1/2 cups) cukru pudru

Dekoracja
marcepan
barwniki spożywcze (w proszku lub paście): zielony i pomarańczowy (można uzyskać go mieszając żółty z czerwonym)
1/2 cup wiórków kokosowych

Wlej sok pomarańczowy do rondelka, doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Kiedy zacznie bulgotać zmniejsz ogień i gotuj sok aż większość wyparuje (potrwa to około 5-6 minut). Rozgrzej piekarnik do 180˚C, natłuść dwie okrągłe formy o średnicy 23cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Kiedy sok wyparuje, zdejmij go z ognia i lekko ostudź. W tym czasie wymieszaj dokładnie w misce mąkę, mączkę migdałową, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól.
Zmiksuj przez 15 sekund na średnich obrotach cukier, olej, starte marchewki, posiekanego ananasa i wcześniej przygotowany sok marchewkowy. Dodaj 1/3 mieszanki mącznej, zmiksuj dokładnie, potem następne 1/3 mąki, miksuj, dosyp ostatnią część i miksuj :). Czas na jajka. Wbijamy po jednym jajku, miksując ciasto po każdym. Dodajemy ekstrakty i miksujemy jeszcze raz.

Podziel ciasto między dwie tortownice i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 35-40minut, do czasu aż patyczek wbity w placek będzie czysty.
W czasie kiedy ciasto marchewkowe się piecze, przygotowujemy brownie. Taką samą formę (23cm) natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Czekolady siekamy na małe kawałki, umieszczamy w naczyniu, którego można używać w kuchence mikrofalowej i rozpuszczamy. Można to zrobić też w kąpieli wodnej.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce.
Dodajemy cukier do rozpuszczonej czekolady i mieszamy dużą drewnianą łyżką. Wbijamy pojedynczo jajka, mieszając dokładnie po każdym, dolewamy ekstrakt, mieszamy, dosypujemy suche składniki i łączymy wszystko razem (można to zrobić mikserem na niskich obrotach).
Ciasto wlewamy do formy.
Wyciągamy z piekarnika upieczone placki marchewkowe i pieczemy brownie przez 25-30 minut.

Trzy warstwy ciasta pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Ubijamy mikserem schłodzoną kremówkę. W drugiej misce ubijamy mascarpone, dodajemy cukier puder, ekstrakt i miksujemy jeszcze raz. Do sera dodajemy 1/3 kremówki, miksujemy na niskich obrotach do połączenia, po czym dodajemy resztę ubitej śmietanki i mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki.

Marcepan dzielimy na dwie części, jedną barwimy na pomarańczowo, drugą na zielono. Lepimy marchewki, powodzenia... :D:D

Składamy tort. Na paterze/talerzu/głowie układamy jeden blat marchewkowego ciasta. Rozsmarowujemy 1/3 kremu. Kładziemy brownie, lekko dociskamy, 1/3 kremu... Drugi placek marchewkowy, znowu lekko dociskamy. Pozostałe 1/3 kremu rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta.

W misce mieszamy wiórki kokosowe z zielonym barwnikiem, tak powstaje nam śliczna trawa, która nie musi być trawą tak właściwie, bo jeśli zabarwić ją na brązowo – uzyskamy piękną ziemię ogrodową, z której wyrosną nam marcepanowa marchewki.
Wierzch tortu podypujemy obficie kolorowymi wiórkami i dekorujemy marchewkami.

Ciasto schłodzić i zjadać, om nom nom.

11 komentarzy:

  1. pięknie wygląda! taki mały, zupełnie nieduży(he, he...) kawałeczek by mi się teraz przydał:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mmmmmmmmm ,a te marchewy - yay! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Woww, jest cudowne. A oryginalna nazwa naprawdę rozczulająca - zanim dobrnęłam do końca zapomniałam co było na początku :D
    W przekroju jest piękne. Tyle warstw. Pysznych warstw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku,jest super! WYgląda niesamowicie pysznie!:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamo, prawdziwie wypasione ciasto - w sam raz na specjalna okazje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie połączenie powinno super smakować

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka z ciebie mrówka pracowitka, ileż to musiało czasu zająć !?!? nieważne zresztą, efekt boski,
    całuję :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękny!!!! Przepis zapisuję i do wypróbowania, chyba zajmie 1 miejsce na liście :D

    OdpowiedzUsuń
  9. The neω Ipad ѕtаrts аt $499 foг a 16 GΒ mοdеl if he's not as hands-on as he once was. In December, Qualcomm Inc agreed to invest as much as 69.

    OdpowiedzUsuń
  10. Мoгeover, thе lаtest veгsiοn ofіTunes іnstalled on yоur PС аs well as
    itѕ Mac computerѕ. The Ipad vѕ HP Ѕlаtе ԁebаte.
    The solutiοn to аll thеѕе: a mobilе catalog аpp that can help you to ԁo some babysittіng whilе
    yоu cаrrу it around.

    OdpowiedzUsuń
  11. I have a hard time аdjusting to the сhange. Ӏt's not the path that other people take, because the Broncos had become a team very similar to the one elicited from women wearing blouses with plunging necklines. If you want to go away without makeup. Cara Delevingne and Jourdan Dunn will wear outfits fitted with HD micro-cameras, giving home viewers a model'ѕ-еye
    viеw of everythіng from their first steps out on tο the catwalk to thе quick-сhаnge backѕtage.


    mу web pаge ... thoi trang cong so

    OdpowiedzUsuń