"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

sobota, 31 marca 2012

Babka kokosowa z lukrem cytrynowym


Masz Ci babo babkę. Kokosową.
Miała być marmurkowa, ale w trakcie przygotowywania zorientowałam się, że nie mam kakao.
Trudno, dodałam więcej wiórków kokosowych i wyszła jak wyszła - bardzo smaczna.

Widzę, że rozkręcam się z wrzucaniem przepisów na blog, znowu nie było mnie przez pół miesiąca. Szalejesz, biedrona, szalejesz.

Przepis znalazłam na blogu Liski, podaję wersję ze swoją drobną zmianą.


5 jajek
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 ml dowolnego tłuszczu (topionego masła, oleju z pestek winogron)
120 ml wody
1 cukier waniliowy
200 g cukru
4 łyżki wiórków kokosowych

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
W drugiej misce zmiksować wodę, masło, cukier i wanilię. Miksując dodawać po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać pianę.
Do ciasta dodać wiórki kokosowe.
Dużą formę do babki wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i napełnić ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok. 50 minut.
Ostudzić w formie.

Lukier:
szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1/4 szklanki mleka
Wszystko wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru. Polać lukrem babkę i wcinać.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co kokosowe no i z niecierpliwością czekałem na kolejny Twój wpis :)
    Muszę się przyznać ,że nawet żel pod prysznic czasami mam kokosowy :P Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Bjedrono, ta babka wygląda znakomicie! MNiam, kocham takie wypieki.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. babka kokosowa, wow, to dopiero pomysłowe. Lukier cytrynowy uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. skomentuję to jednym słowem = wyżerka ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się urozmaicenie babki kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tam, oj tam, to co, że bez kakao i tak pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń