"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

piątek, 25 lutego 2011

Milky Way

Jakiś czas temu upiekłam ciasto, które nazwane zostało Milky Wayem, choć, według mnie, nie ma z nim nic wspólnego. Za to bardzo przypomina w smaku Kinder Mleczną Kanapkę :). Przepis znalazłam tutaj: klik. Miękki kakaowy biszkopt plus słodka mleczna masa. Bardzo ładnie się kroi, nie kruszy, masa nie ucieka bokiem - dzięki temu jest dość reprezentacyjne, choć nie zachwyca wyjątkowym wyglądem. Wielbicielom ciemnych ciast na pewno posmakuje. Zniknęło w błyskawicznym tempie, mimo braku cukru w polewie, ale ćśśś...

ciasto:
6 jaj1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.

masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny (zastąpiłam masłem)
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Przełożyć biszkopt kremem.

polewa:
1/3 kostki masła (ok. 7 dag)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao z czubkiem
2 łyżki wody
Składniki polewy rozpuścić na maleńkim ogniu i pogotować krótką chwilę aż pokażą się pojedyncze bąbelki. Zdjąć z ognia i schłodzić.
PS. Nie zapomnieć o dodaniu cukru ;-)


10 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie! :) Niedługo się skusze na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciastko z mojego TOP 5 :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się! Jak tylko napisałaś że jak mleczna kanapka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuchareczka, mleczna kanapka z ogromną ilością kremu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :D Kolejny przepis warty wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziwię się, że do tej pory nie upiekłam tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta masa mleczna się tak zsiądzie? Dzięki temu mleku w proszku? Co ją zagęszcza?

    OdpowiedzUsuń
  8. Bez obaw, mleko w proszku porządnie zagęszcza masę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam już od dawna zapisany ten przepis ,ale nie mogę jakoś się zabrać ,ale chyba zrobię z tego jakiś tort :>

    OdpowiedzUsuń
  10. dlaczego wyszła mi masa lużna

    OdpowiedzUsuń