Jakiś czas temu upiekłam ciasto, które nazwane zostało Milky Wayem, choć, według mnie, nie ma z nim nic wspólnego. Za to bardzo przypomina w smaku Kinder Mleczną Kanapkę :). Przepis znalazłam tutaj: klik. Miękki kakaowy biszkopt plus słodka mleczna masa. Bardzo ładnie się kroi, nie kruszy, masa nie ucieka bokiem - dzięki temu jest dość reprezentacyjne, choć nie zachwyca wyjątkowym wyglądem. Wielbicielom ciemnych ciast na pewno posmakuje. Zniknęło w błyskawicznym tempie, mimo braku cukru w polewie, ale ćśśś...
ciasto:
6 jaj1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.
masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny (zastąpiłam masłem)
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Przełożyć biszkopt kremem.
polewa:
1/3 kostki masła (ok. 7 dag)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao z czubkiem
2 łyżki wody
Składniki polewy rozpuścić na maleńkim ogniu i pogotować krótką chwilę aż pokażą się pojedyncze bąbelki. Zdjąć z ognia i schłodzić.
PS. Nie zapomnieć o dodaniu cukru ;-)
Wygląda smakowicie! :) Niedługo się skusze na pewno.
OdpowiedzUsuńTo ciastko z mojego TOP 5 :D
OdpowiedzUsuńZakochałam się! Jak tylko napisałaś że jak mleczna kanapka :)
OdpowiedzUsuńKuchareczka, mleczna kanapka z ogromną ilością kremu :D
OdpowiedzUsuńMniam :D Kolejny przepis warty wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDziwię się, że do tej pory nie upiekłam tego ciasta:)
OdpowiedzUsuńTa masa mleczna się tak zsiądzie? Dzięki temu mleku w proszku? Co ją zagęszcza?
OdpowiedzUsuńBez obaw, mleko w proszku porządnie zagęszcza masę :)
OdpowiedzUsuńMam już od dawna zapisany ten przepis ,ale nie mogę jakoś się zabrać ,ale chyba zrobię z tego jakiś tort :>
OdpowiedzUsuńdlaczego wyszła mi masa lużna
OdpowiedzUsuń