"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

czwartek, 10 marca 2011

Pancakes

A na śniadanko pancakes :).
Przepis jest łatwy do wykonania, szybki i wygodny - do placuszków możemy dodać co tylko chcemy/mamy w szafce czy lodówce. Polecam z mrożonymi malinami albo pokrojonym jabłkiem i cynamonem. I czekoladowe z kawałkami czekolady.

Pancakes polskie z mleka (znalezione na Kwestii Smaku)
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
 Mąkę przesiewam, jajka roztrzepuję, mieszam z mlekiem i pozostałymi składnikami, na końcu dodając masło. Odstawiam na 15 minut. Ciasto smażę na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Delikatnie przewracam na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki.

6 komentarzy:

  1. Jestem miłośniczką wszelakich naleśników, placuszków etc. :D Moje oczy aż błyszczą jak widzę coś tak apetycznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile wychodzi z tego przepisu placuszkow

    OdpowiedzUsuń
  3. Zależy jakiej wielkości placki smażymy. Moje są średnicy 9cm i z tego przepisu wychodzi mi ok. 15 placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne!:) z owocami i bita smietana rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja siostra właśnie je robi i bardzo jej się spodobało :D
    Dziękujemy ślicznie za przepis xDD

    OdpowiedzUsuń