"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

sobota, 14 maja 2011

Fantazyjne bułeczki

Jak bawić się w domową piekarnię to na maksa ;-). Kiedy wyrastały bułeczki z maką żytnią, zagniatałam ciasto na delikatne, lekko maślane bułeczki. Fakturą przypominają mi rogaliki drożdżowe, które można kupić w piekarni, jeszcze ten mak na wierzchu pogłębia to wrażenie :). Zjedzone w mgnieniu oka, więc chyba smaczne? Przepis jak zwykle od dorotus.

Składniki na 12 bułeczek:
475 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych
275 ml wody

Ponadto:
żółtko do posmarowania
do posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.

W naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, podzielić na 12 równych części. Ukształtować bułeczki, położyć na blaszce:

    * supełki - ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek;
    * ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka;
    * słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów;
    * kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem;

Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami, ziołami lub solą.

3 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają i na pewno pysznie smakują :)
    Muszę spróbować wreszcie sama coś podobnego upiec

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, są cudne! Muszę kiedyś upiec takie! :)

    OdpowiedzUsuń