Składniki na 12 bułeczek:
475 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych
275 ml wody
Ponadto:
żółtko do posmarowania
do posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.
W naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, podzielić na 12 równych części. Ukształtować bułeczki, położyć na blaszce:
* supełki - ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek;
* ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka;
* słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów;
* kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem;
Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami, ziołami lub solą.
Pięknie wyglądają i na pewno pysznie smakują :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować wreszcie sama coś podobnego upiec
Kasiu, są cudne! Muszę kiedyś upiec takie! :)
OdpowiedzUsuńO jakie śliczne ;)
OdpowiedzUsuń