"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

czwartek, 23 czerwca 2011

Cupcakes waniliowe z kremem truskawkowym

Po pakowaniu owoców w słoiki zostało mi kilkanaście truskawek. Na ciasto w blaszce za mało, zrobiłam więc babeczki. Bardzo truskawkowe maleństwa, z delikatnym kremem, kawałkami owoców w środku ;-). Zamierzam wkrótce przetestować wersję brzoskwiniową i jagodową, w ten sam sposób. 
A jutro kilka przepisów na dżemy ;-).
 
przepis na 12 muffinek:
300g mąki pszennej
100g cukru
szczypta soli
łyżka proszku do pieczenia
2 jajka 
3/4 szklanki śmietany
6 łyżek oleju

łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić olejkiem waniliowym)
truskawki pokrojone w kawałki - ilość dowolna

Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia wymieszać, w drugim naczyniu roztrzepać jajka ze śmietaną, wanilią i olejem. Mokre połączyć z suchymi, niezbyt dokładnie. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je do 3/4 wysokości. Powtykać kawałki truskawek (nie radzę dodawać ich bezpośrednio do masy, bo puszczą sok i zabarwią masę na różowo)
Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.

krem:
kostka miękkiego masła
2 łyżki mleka
230g przesianego cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 czubate łyżki dżemu truskawkowego

Wszystkie składniki zmiksować na puszystą masę. Udekorować muffinki. Zjadać ze smakiem :-).

7 komentarzy:

  1. Jej. One są śliczne. Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu są cudowne, nie mogę oderwać od nich wzroku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienite a krem ech az chce się włożyć paluszek w monitor i skubnąć trochę ;)

    OdpowiedzUsuń