"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

wtorek, 21 czerwca 2011

Muffinki a'la pizza

To są chyba moje pierwsze muffinki w wersji bezcukrowej :-). Kiedy zobaczyłam je na blogu Delty, która z kolei wyhaczyła go u Edysi, postanowiłam, że przy następnej wycieczce/grillu/podróży przetestuję przepis. Nie wytrzymałam długo- dziś miałam chętkę na pizzę, ale nie chciało mi się czekać aż wyrosną drożdże do ciasta, to były idealne okoliczności na muffiny :-). Są przepyszne!
Do środka dodałam ser, szynkę i pieczarki, ale możliwości smakowych jest wiele, tak jak z tradycyjną pizzą. Jedyną moją modyfikacją było zastąpienie połowy mąki pszennej mąką żytnią, tylko taką miałam w domu, a niezbyt miałam ochotę iść do sklepu ;-). Są przez to może ciut mniej puszyste, ale na pewno zdrowsze ;-).


Składniki (na 18 sztuk)
suche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- po 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy i oregano
- szczypta ostrej papryki
- szczypta suszonej bazylii
- 15 dag żółtego sera

- 20 dag pieczarek
- 1-2 cebule
- 20 dag wędliny (szynka, kiełbasa, salami, może być wszystkiego po troszku)
- 1/2 łyżeczki przyprawy typu vegeta

mokre:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła

- kilka łyżek keczupu
- oliwa do smażenia

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do pizzy, oregano, paprykę i bazylię. Ser pokroić w niedużą kostkę (kawałek zostawić i zetrzeć na tarce), dodać go do suchych składników i raz jeszcze wymieszać.
Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, cebulę i wędlinę w dużą kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dodać do smażącej się cebuli, pod koniec smażenia dodać wędlinę i podsmażyć. Ostudzić i wmieszać do mąki z przyprawami tak, żeby wszystko pokryło się mąką.

Jajka roztrzepać z mlekiem. Mleko roztopić w garnuszku i ostudzić, potem wymieszać z mlekiem i jajkami.

Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do dołków nałożyć po łyżce ciasta, polać keczupem, nałożyć drugą łyżkę ciasta tak, żeby dołki były nie całkiem wypełnione. Każdą babeczkę posypać startym serem i szczyptą oregano, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25-30 minut w 200ºC aż wierzch się zrumieni.

9 komentarzy:

  1. Ja jakoś wolę słodkie,ale jesli jak pizza to muszą być smaczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. na słono jeszcze nie robiłam, ciekawe jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobrze smakują, naprawdę są takie... pizzowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wytrawne muffiny zdecydowanie bardziej do mnie przemawiają niż słodkie, choć i takie czasem "popełniam";)

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiem Ci, że chyba się kiedyś na nie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię wytrawne muffiny, a takie o smaku pizzy muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie się pieką. Tak o z nudów pomyślałam, że zobaczę czy coś nowego dodałaś... i mnie olśniło. Mam na 7.30 do szpitala... komu się chce smarować buły masłem, nałożyć szynkę, zawinąć w sreberko... nie miałam przyprawy do pizzy, dałam trochę gyrosa i trochę do spagetti :D ale zapach pizzowy mają. Nawet w takich samych papilotkach :D Zobaczymy czy moja kombinacja wyszła dobra ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapraszamy do udziału w Konkursie Firmy Jelly Belly Polska. Zasady są proste: upiecz muffinki i udekoruj je żelkami Jelly Belly. Dodaj opis swojej muffinki - liczbę i nazwy użytych fasolek, skład kremu i rodzaj użytego ciasta.
    Zrób zdjęcie i wyślij je do nas na adres cupcakes@JellyBellyPOLSKA.com lub dodaj na stronie http://szybkajazda.pl/konkurs.php! Czekają na Ciebie atrakcyjne nagrody od Jelly Belly! Na zgłoszenia czekamy do końca wakacji, a we wrześniu, drogą głosowania internautów wyłonimy zwycięzców. Nagrodzimy aż 50 osób, więc warto wziąć udział w konkursie!
    Więcej informacji oraz regulamin konkursu na http://szybkajazda.pl/konkurs.php

    OdpowiedzUsuń
  9. wypróbowała je już kilka razy-są naprawde rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń