"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

poniedziałek, 25 lipca 2011

Kurczak z kurkami w aksamitnym sosie śmietanowym z pieczonymi warzywami

Dużo czasu minęło odkąd jadłam kurki. Pięć lat? Sześć? Ostatnio miałam na nie ogromną ochotę i powstał pomysł na taki obiad. Na pewno smakowałby lepiej, gdybym grzyby zebrała sama, ale od incydentu z bezpośrednim kontaktem mojej stopy ze żmiją zygzakowatą- nie wchodzę do lasu ;-).

Tak przygotowanego kurczaka można podać z ryżem lub makaronem. Pasuje też doskonale do pieczonych ziemniaków, które ja upiekłam razem z młodą, słodziutką marchewką, dzięki temu nie potrzebowałam już dodatków w postaci sałatki. 

Śmietanka kremowa w sosie sprawia, że jest on gładki, aksamitny i mniej dietetyczny (to na pewno) ;-). Dla tych, którzy dbają o linię, niezłym wyjściem z tej sytuacji może być zastąpienie kremówki zwykłą kwaśną śmietaną.

Kurczak z kurkami w aksamitnym sosie śmietanowym
(porcja dla 3 osób)

duża podwójna pierś z kurczaka
0,5kg świeżych kurek
cebula
250ml kremówki 30%
250ml gorącego bulionu z jednej kostki rosołowej
łyżka mąki
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, obsmażamy. Wrzucamy umyte kurki (większe można przekroić), zalewamy bulionem i dusimy, aż grzyby będą miękkie, a połowa płynu wyparuje.
W miseczce mieszamy dokładnie kilka łyżek bulionu z patelni, kremówkę i łyżkę mąki, tak, by nie było grudek (najlepiej roztrzepać to widelcem lub po prostu użyć trzepaczki). Wlewamy mieszaninę do zawartości patelni, dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dusimy, aż sos zgęstnieje.

Pieczone warzywa z ziołami (można użyć dowolnych warzyw :) )
ziemniaki
młoda marchewka
kilka gałązek tymianku i rozmarynu
sól, pieprz, oliwa z oliwek

Warzywa dokładnie szorujemy szczoteczką pod wodą. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, marchewkę przekrajamy wzdłuż. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanymi ziołami. Pieczemy ok. 30minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego :-)


11 komentarzy:

  1. Ostatnio miałam straszną ochotę na coś z kurkami. Polecam risotto ze strony http://www.kwestiasmaku.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurki ze śmietaną są wyśmienite! Chyba nie ugryzła Cię ta żmija? Brr... Aż boję się pomyśleć. Ostatnio byliśmy z mężem i psiakiem nad Zalewem Sulejowskim i jedna wygrzewała się na plaży - bałam się, żeby Pumba do niej nie podbiegła...http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. już po samym tytule wiedziałam, że to będzie mój obiad w niedalekiej przyszłości! zobaczyłam zdjęcie, przeczytałam przepis i utwierdziłam się w przekonaniu. zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, to musi być pyszny obiadek. Wspaniale wygląda, a kurki bardzo lubię:)
    Pozdraiwam.

    OdpowiedzUsuń
  5. ubóstwiam kurki... aj, zapraszam po nagroge do siebie, nie wiem czy pisalam, ale wole tak na wszelki przyapdek przypomniec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. aj uwielbiam kurki ...w ogole grzyby !
    musze kupic w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurki to moje ulubione grzyby, nie wiem czy bym wytrzymała bez nich 5 lat! Pyszne danie, idealny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam tego kurczaka z kurkami 2 dni temu..mąż był wniebowzięty:) pyyyyyychota!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo się cieszę, że smakowało :) :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam dzis to danie wyszlo przepyszne!! Ja je zrobilam z kopytkami i mizeria, polecam!! :-) K

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały przepis, a kurki rewelacja

    OdpowiedzUsuń