"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

wtorek, 16 sierpnia 2011

Blackberry pie, czyli placek z jeżynami

Od pewnego czasu zastanawiam się dlaczego większość moich przepisów dodawanych jest późnym wieczorem. Przecież są wakacje, mogłabym piec spokojnie w dzień i robić zdjęcia w dziennym świetle, zamiast denerwować się: arghhh, beznadziejna, no beznadziejna fotka. Teraz nie będzie inaczej. Mimo że placek upiekłam kilka dni temu - dodaję go dziś. Wieczorem oczywiście.

Macie dużo jeżyn i zastanawiacie się co z nimi zrobić? Placek jeżynowy to świetny pomysł na ich użycie :). Przepis jest prosty, tani a składniki na ciasto zawsze są w domu. Przypuszczam, że taki kawałeczek tego ciasta smakowałby cudownie podany na ciepło z gałką lodów waniliowych, lekko rozpuszczających się na kruchej warstwie placka, mmm...
Przepis pochodzi z książki "Tarty i placki" Carli Bardi.

ciasto:
2 i  3/4 szklanki (400g) mąki pszennej
3 łyżki cukru
kostka (250g) masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
szczypta soli
łyżka octu jabłkowego
6-8 łyżek zimnej wody
 
nadzienie: 
500g świeżych lub mrożonych jeżyn
łyżka cynamonu
cukier (ilość dostosować do smaku owoców, by nadzienie nie było zbyt kwaśne)
2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego w proszku

mleko do posmarowania ciasta + cukier

Wsyp mąkę i cukier do dużej miski. Dodaj pokrojone masło i siekaj nożem lub ugniataj czubkami palców, aż całość będzie wyglądała jak pokruszony chleb. Dodaj szczyptę soli.
Dodaj wodę, ocet i zagnieć ręcznie elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolej nieco wody lub podsyp mąką. Z gotowego ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Natłuść formę do pieczenia tart o średnicy 28cm.
Ciasto podziel na dwie równe kule. Oprósz stolnicę mąką. Rozwałkuj pierwszą część i przełóż do formy, wykładając ciastem dokładnie dno i boki.
 
W misce wymieszaj składniki na nadzienie, ostrożnie, by nie uszkodzić owoców. Wyłóż owoce na ciasto oblepiające formę.
Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj drugą część schłodzonego ciasta, tworząc okrągły placek o średnicy ok 28cm. Przykryj nim owoce, a jego krawędzie wsuń pod brzegi placka, znajdującego się na spodzie. Zalep. Pokarbuj brzegi placka. Ostrym nożem natnij jego środek.
Posmaruj mlekiem, posyp cukrem i piecz przez 30 minut.
 
Po upieczeniu odczekaj aż ciasto trochę podstygnie, nadzienie będzie wówczas bardziej zwarte i nie rozleje się całkiem na talerzyku (oraz nie rozleci się podczas krojenia ;-) ).
 
 

9 komentarzy:

  1. Ja chcę kawałek. Chcę już piekarnik. Chcę upiec tartę/placek/ciasto/cokolwiek. Z malinami, porzeczkami, jeżynami, wszystkim co jest u mnie na działce. Pachnie mi teraz ten Twój placek na dyżurze w CERNie i zamiast patrzeć na wykresy to wzdycham do zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  2. a tym roku moje jeżyny mocno obrodziły, więc zapisuję przepis. pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ja tam zawsze jestem niezadowolona ze swoich zdjęć:) ... pie wygląda bardzo smacznie ...ja wprawdzie jeżyn za duzo nie mam, a właściwie wcale ale za to malin całe mnóstwo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szaleję za takimi "pajami", a jeżyn w tym sezonie jeszcze nie jadłam, muszę się pospieszyć póki są!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie powiem chodzą za mną jeżyny a taka tarta to musi być niebo w gębie...Niech się dzieje co chce, ale jutro z rana lecę na jeżyny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mam mało jeżyn, ale chętnie popatrzę na ten Twój wspaniały wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Placek jezynowy wygląda cudownie, a przy okazji przypomniałaś mi o tym, że już są jeżyny! Musze lecieć kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja idę do kuchni wygrzebać cokolwiek słodkiego,żeby się oszukać, bo jest środek nocy, a Ty mi smaku narobiłaś. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Boski placuszek! :) ależ mi smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń