"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

sobota, 19 listopada 2011

Tęczowy tort


Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam na kwejku zdjęcie tęczowego tortu, wiedziałam że kiedyś spróbuję swoich sił i go zrobię. Oto jest ;-). Trochę infantylny, tym bardziej dziwić może, z jakiej okazji został upieczony. Jubilatowi (a był nim mój 25-letni brat ;-) ) zaświeciły się oczy jak u dziecka ;-).

Przejrzałam wiele przepisów, polskich, zagranicznych, ostatecznie zdecydowałam się na zamieszczony u Dorotus, która znalazła go na blogu whisk-kid.com. Ciasto jest całkiem zwyczajne, a ja podczas pieczenia kolejnych blatów, nie mogłam oprzeć się wrażeniu, że wyglądają jak ogromne, kolorowe pancakes. Natomiast krem bardzo przypadł mi do gustu i myślę, że będę go wykorzystywać do przekładania innych tortów, jest ciekawą alternatywą dla tych maślano-budyniowych czy samej ubitej kremówki. Zmieniłam jednak odrobinę proporcje, ale to niżej :-).

Składniki na ciasto (6 blatów):
226g masła
220g cukru
5 białek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
375g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
355g mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.

Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwniki (użyłam barwników w proszku): fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.

Ciasto przełożyć do 6 foremek o średnicy 21 cm (do 23 cm) i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Krem z bitej śmietany i mascarpone:
800 ml śmietany kremówki (36%, choć ja dałam 30%)
500g serka mascarpone
kilka łyżek cukru pudru, do smaku
ekstrakt waniliowy lub cytrynowy

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać.

Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,
następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym,
wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.

Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.

52 komentarze:

  1. Piękny! Cały czas robi na mnie ważenie, choć też robiłam córci na urodziny:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda prześlicznie:) I jakie fajne gwiazdki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Tez kiedys chce zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bjedrono, tort wygląda cudownie! Jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale on cudownie wygląda!
    jak z bajki.

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki, dziewczyny, cieszę się, że się podobuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny. Szkoda, że ja nie mam takiego talentu.

    OdpowiedzUsuń
  8. jest najpiękniejszy. zamarzył mi się taki tort.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekę go już za parę dni na urodziny mojej chrześnicy :D Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny :D A możesz powiedzieć ile mniej więcej dodawałaś tego barwnika? Bo nie wiem czy 5 gram mi starczy :) totalnie się na tym nie znam, a to ma być mój pierwszy wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimie, na czubek łyżeczki brałam ilość barwnika w proszku, odpowiadającą 1/3 paznokcia na małym palcu ;-). Spokojnie, barwniki w proszku są bardzo wydajne, nie trzeba dodawać ich dużo :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Bjedrono,przymierzam sie do tego wypieku,juz jakis czas,czekam tylko na jakas okazje:),musze tylko zaopatrzyc sie w barwiniki.Piekny jest!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ewam, może upiecz go z okazji Dnia Tortu Tęczowego? :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam. Bardzo mi się spodobał torcik. Chciałabym go upiec córci na urodziny, tylko nie wiem jaki maja być te barwniki do ciasta:(

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimie, barwniki spożywcze w proszku albo paście sprawdzą się najlepiej, choć ja używam w proszku, z drugimi nie mam żadnych doświadczeń :).
    Np. takie: http://www.tortownia.pl/dzial,31,barwniki_spozywcze_w_proszku.html
    a jeśli chcesz w mniejszych opakowaniach to poszukaj na allegro, jest ich dużo, np. http://allegro.pl/barwniki-spozywcze-barwnik-spozywczy-sloiczki-13k-i2083072885.html
    Powodzenia z tortem, robi wrażenie, córeczka na pewno będzie zachwycona! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ma problem ponieważ nie posiadam wagi kuchennej, czy mogę prosic o podanie wartości w skali np. szklanki bądź łyżki ??? ;]

    OdpowiedzUsuń
  17. szklanka cukru
    2 1/4 szkl mąki
    1 1/2 szkl mleka

    Polecam stronę http://piekarzynek.pl/ - świetny przelicznik gramów na szklanki, łyżki, łyżeczki itd. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. czy do ciasta nie daje się żadnych żółtek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto pieczemy bez żółtek, jeśli ten pomysł wydaje Ci się zbyt nowatorski - upiecz cienkie biszkopty wg własnego przepisu z dodatkiem barwników i będzie ok:)

      Usuń
  19. Zastanawiam się czy zamiast barwników można dać np. kisiel albo galaretkę? Czy nie zmieni to konsystencji albo smaku albo w ogóle nie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, barwniki są tutaj niezastąpione, kisiel czy galaretka nie dadzą takiego intensywnego koloru ciasta

      Usuń
  20. tort jest cudny a taki krem robię również od pewnego czasu i jest rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  21. Rewelacja, taki torcik to tylko oglądać :-)))

    OdpowiedzUsuń
  22. kocham gotować i piec, a Twój blog jest GENIALNY <3 obserwuję, niedługa sama dodam mój ulubiony przepis na popisowe ciasto :)
    całuski <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Hej, mam zamiar też spróbować swoich sił i upiec ten torcik dla mamy, bo wygląda rewelacyjnie! Tylko w porę się ogarnęłam, że nie mam ekstraktu waniliowego ani cytrynowego, a zamówić w żadnym sklepie online nie zdążę... Da się je czymś zastąpić, jakimś aromatem, czy lepiej dać sobie spokój i po prostu je pominąć? Nie wiem tylko, czy wtedy tort nie wyjdzie taki... "nijaki" w smaku? Będę wdzięczna za możliwie szybką odpowiedź, wszak Dzień Matki już tuż-tuż ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kasiu, możesz użyć normalnego aromatu waniliowego i cytrynowego, tylko dodaj ich po prostu mniej, bo są bardziej intensywne w zapachu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie takiego przepisu szukałam, wygląda jak "tęczowa flaga", na 18-nastkę mojego kolegi idealny. Z wierzchu niepozorny, a w środku wszystkie kolory.

    OdpowiedzUsuń
  26. a jakich barwników uzylas jesli mozna wiedziec?;>

    OdpowiedzUsuń
  27. Barwniki kupiłam tutaj: http://wypiekarnia.pl/category/barwniki-i-aromaty-barwniki-w-proszku, wszystkie są w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  28. również bym chciała upiec ten tort, jednak mam tylko barwniki w płynie, nadają się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować z barwnikami w płynie, tylko ciasto będzie bardzo pastelowe. Niestety nie dadzą one takiego efektu jak w przypadku użycia proszku czy pasty.

      Usuń
  29. Dodam małą uwagę... Do kremu koniecznie dodajcie żelatyny, w przepisie tego nie ma, a przez to 2 godziny pracy zakończyły się KATASTROFĄ !!! mój tort się rozjechał...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro z tego powodu. Robiłam ten krem wielokrotnie, do różnych ciast, nigdy nie dodawałam żelatyny i zawsze ciasto świetnie trzyma formę. Może kremówka była niewystarczająco ubita?

      Usuń
    2. witam :)
      jaka średnica blachy? :)

      Usuń
  30. Super torcik. Mam tylko jedno pytanie. Gdzie można kupić te kolorowe gwiazdki? Zeszłam całe miasto i nigdzie nie widziałam takich. A bardzo fajnie one wyglądają. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam je tutaj: http://sklep.wypiekarnia.pl/posypka-cukrowa-kolorowe-gwiazdki-15-gram.html. Polecam sklep, mnóstwo uroczych posypek i dekoracji :)

      Usuń
  31. Tort jest śliczny i prosty w wykonaniu.
    Za niedługo córcia ma 7-urodzinki i na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  32. With haνin ѕo much contеnt and articlеs do you ever run іnto any
    issuеs of plаgoгism or coρyright
    infгіngement? Mу site hаѕ a lot of eхcluѕive content I've either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any ways to help stop content from being ripped off? I'd truly apprecіаte it.


    Takе a look аt my web site Stomatologia wrocław

    OdpowiedzUsuń
  33. It's amazing to pay a visit this site and reading the views of all colleagues concerning this piece of writing, while I am also eager of getting experience.

    Here is my blog post - http://social.tyranitartube.net/

    OdpowiedzUsuń
  34. Hі, I do believe this is an еxcellеnt
    ωebsite. I ѕtumbleԁupon іt ;) Ι аm
    going to cοme bacκ yet again since Ӏ saveԁ as a favorite it.
    Μoney аnd freeԁom is the best waу to changе, may you be rіch аnd continuе to guide others.


    Also ѵisit mу weblog; wiki.brandalive.be

    OdpowiedzUsuń
  35. Its not my first time to ρay a quicκ viѕіt this sitе, i аm browѕing this ѕite ԁaіlly and οbtaіn good fаcts from here eѵeryԁay.


    Feel frеe to surf to my blοg pοst; kwejk

    OdpowiedzUsuń
  36. Hеyа i am foг the fіrѕt time hеre.
    I found this boaгԁ and І in finԁing It
    really helpful & іt helped me out much.

    I am hoрing to give sοmеthing back and hеlp others
    ѕuch as you hеlpеԁ me.

    Feel free to vіѕit my ωeb sitе; Email Console

    OdpowiedzUsuń
  37. Wow! At last I got a web site frоm where I bе caρable of tгuly get uѕeful informatіon гegarding my study and knowledge.


    Also visit my homepаge ... fotograf

    OdpowiedzUsuń
  38. I am curious to find οut what blοg system
    you hapρеn to be usіng? I'm experiencing some minor security issues with my latest website and I'd liκe to finԁ somethіng more safe.
    Do you have аny recommеnԁationѕ?

    Hеre is my web page ... Click For source

    OdpowiedzUsuń
  39. mam pytanie :) jak przygotować blachę do upieczenia tych spodów?? :) i czy białka należy najpierw ubić na sztywną pianę, czy po prostu, bez ubijania, wlewać je do masy? :) PIĘKNY TORCIK! :*

    OdpowiedzUsuń
  40. totalny niewypał. nie wiem co zrobiłam źle. wszystko wg przepisu. ciasto które nie urosło a się przypaliło i krem który się zważył. a może jestem po prostu beztalenciem.

    OdpowiedzUsuń
  41. Υou гeаlly make it seem ѕo
    easу ωith youг presentаtіon but Ι find thіs tοpiс tο bе
    аctually ѕomеthing that I thіnk
    I ωoulԁ neνеr underѕtand. It ѕeеms toο complicateԁ and ѵeгy broaԁ for me.
    I am loоκing forward for уour next poѕt, I will tгy to get thе hang of it!


    My wеbsіtе: xasca.science.uu.nl

    OdpowiedzUsuń