Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam na kwejku zdjęcie tęczowego tortu, wiedziałam że kiedyś spróbuję swoich sił i go zrobię. Oto jest ;-). Trochę infantylny, tym bardziej dziwić może, z jakiej okazji został upieczony. Jubilatowi (a był nim mój 25-letni brat ;-) ) zaświeciły się oczy jak u dziecka ;-).
Przejrzałam wiele przepisów, polskich, zagranicznych, ostatecznie zdecydowałam się na zamieszczony u Dorotus, która znalazła go na blogu whisk-kid.com. Ciasto jest całkiem zwyczajne, a ja podczas pieczenia kolejnych blatów, nie mogłam oprzeć się wrażeniu, że wyglądają jak ogromne, kolorowe pancakes. Natomiast krem bardzo przypadł mi do gustu i myślę, że będę go wykorzystywać do przekładania innych tortów, jest ciekawą alternatywą dla tych maślano-budyniowych czy samej ubitej kremówki. Zmieniłam jednak odrobinę proporcje, ale to niżej :-).
226g masła
220g cukru
5 białek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
375g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
355g mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwniki (użyłam barwników w proszku): fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.
Ciasto przełożyć do 6 foremek o średnicy 21 cm (do 23 cm) i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Krem z bitej śmietany i mascarpone:
800 ml śmietany kremówki (36%, choć ja dałam 30%)
500g serka mascarpone
kilka łyżek cukru pudru, do smaku
ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,
następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym,
wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.
Piękny! Cały czas robi na mnie ważenie, choć też robiłam córci na urodziny:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wygląda prześlicznie:) I jakie fajne gwiazdki:)
OdpowiedzUsuńSuper! Tez kiedys chce zrobic :)
OdpowiedzUsuńcudowny
OdpowiedzUsuńBjedrono, tort wygląda cudownie! Jestem zachwycona!
OdpowiedzUsuńale on cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńjak z bajki.
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
Dzięki, dziewczyny, cieszę się, że się podobuje! :)
OdpowiedzUsuńPiękny. Szkoda, że ja nie mam takiego talentu.
OdpowiedzUsuńRewelacja :))
OdpowiedzUsuńjest najpiękniejszy. zamarzył mi się taki tort.
OdpowiedzUsuńPiekę go już za parę dni na urodziny mojej chrześnicy :D Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńGenialny :D A możesz powiedzieć ile mniej więcej dodawałaś tego barwnika? Bo nie wiem czy 5 gram mi starczy :) totalnie się na tym nie znam, a to ma być mój pierwszy wypiek :)
OdpowiedzUsuńAnonimie, na czubek łyżeczki brałam ilość barwnika w proszku, odpowiadającą 1/3 paznokcia na małym palcu ;-). Spokojnie, barwniki w proszku są bardzo wydajne, nie trzeba dodawać ich dużo :).
OdpowiedzUsuńBjedrono,przymierzam sie do tego wypieku,juz jakis czas,czekam tylko na jakas okazje:),musze tylko zaopatrzyc sie w barwiniki.Piekny jest!!
OdpowiedzUsuńEwam, może upiecz go z okazji Dnia Tortu Tęczowego? :D
OdpowiedzUsuńWitam. Bardzo mi się spodobał torcik. Chciałabym go upiec córci na urodziny, tylko nie wiem jaki maja być te barwniki do ciasta:(
OdpowiedzUsuńAnonimie, barwniki spożywcze w proszku albo paście sprawdzą się najlepiej, choć ja używam w proszku, z drugimi nie mam żadnych doświadczeń :).
OdpowiedzUsuńNp. takie: http://www.tortownia.pl/dzial,31,barwniki_spozywcze_w_proszku.html
a jeśli chcesz w mniejszych opakowaniach to poszukaj na allegro, jest ich dużo, np. http://allegro.pl/barwniki-spozywcze-barwnik-spozywczy-sloiczki-13k-i2083072885.html
Powodzenia z tortem, robi wrażenie, córeczka na pewno będzie zachwycona! :)
ma problem ponieważ nie posiadam wagi kuchennej, czy mogę prosic o podanie wartości w skali np. szklanki bądź łyżki ??? ;]
OdpowiedzUsuńszklanka cukru
OdpowiedzUsuń2 1/4 szkl mąki
1 1/2 szkl mleka
Polecam stronę http://piekarzynek.pl/ - świetny przelicznik gramów na szklanki, łyżki, łyżeczki itd. :)
dziękuję Ci serdecznie :]
Usuńczy do ciasta nie daje się żadnych żółtek?
OdpowiedzUsuńCiasto pieczemy bez żółtek, jeśli ten pomysł wydaje Ci się zbyt nowatorski - upiecz cienkie biszkopty wg własnego przepisu z dodatkiem barwników i będzie ok:)
UsuńZastanawiam się czy zamiast barwników można dać np. kisiel albo galaretkę? Czy nie zmieni to konsystencji albo smaku albo w ogóle nie wyjdzie?
OdpowiedzUsuńNiestety, barwniki są tutaj niezastąpione, kisiel czy galaretka nie dadzą takiego intensywnego koloru ciasta
Usuńtort jest cudny a taki krem robię również od pewnego czasu i jest rewelacyjny
OdpowiedzUsuńRewelacja, taki torcik to tylko oglądać :-)))
OdpowiedzUsuńkocham gotować i piec, a Twój blog jest GENIALNY <3 obserwuję, niedługa sama dodam mój ulubiony przepis na popisowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńcałuski <3 :)
Hej, mam zamiar też spróbować swoich sił i upiec ten torcik dla mamy, bo wygląda rewelacyjnie! Tylko w porę się ogarnęłam, że nie mam ekstraktu waniliowego ani cytrynowego, a zamówić w żadnym sklepie online nie zdążę... Da się je czymś zastąpić, jakimś aromatem, czy lepiej dać sobie spokój i po prostu je pominąć? Nie wiem tylko, czy wtedy tort nie wyjdzie taki... "nijaki" w smaku? Będę wdzięczna za możliwie szybką odpowiedź, wszak Dzień Matki już tuż-tuż ;)
OdpowiedzUsuńKasiu, możesz użyć normalnego aromatu waniliowego i cytrynowego, tylko dodaj ich po prostu mniej, bo są bardziej intensywne w zapachu :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam, wygląda jak "tęczowa flaga", na 18-nastkę mojego kolegi idealny. Z wierzchu niepozorny, a w środku wszystkie kolory.
OdpowiedzUsuńa jakich barwników uzylas jesli mozna wiedziec?;>
OdpowiedzUsuńBarwniki kupiłam tutaj: http://wypiekarnia.pl/category/barwniki-i-aromaty-barwniki-w-proszku, wszystkie są w proszku :)
OdpowiedzUsuńrównież bym chciała upiec ten tort, jednak mam tylko barwniki w płynie, nadają się?
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować z barwnikami w płynie, tylko ciasto będzie bardzo pastelowe. Niestety nie dadzą one takiego efektu jak w przypadku użycia proszku czy pasty.
Usuńale piękny !
OdpowiedzUsuńDodam małą uwagę... Do kremu koniecznie dodajcie żelatyny, w przepisie tego nie ma, a przez to 2 godziny pracy zakończyły się KATASTROFĄ !!! mój tort się rozjechał...
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro z tego powodu. Robiłam ten krem wielokrotnie, do różnych ciast, nigdy nie dodawałam żelatyny i zawsze ciasto świetnie trzyma formę. Może kremówka była niewystarczająco ubita?
Usuńwitam :)
Usuńjaka średnica blachy? :)
21-23cm średnicy :)
UsuńSuper torcik. Mam tylko jedno pytanie. Gdzie można kupić te kolorowe gwiazdki? Zeszłam całe miasto i nigdzie nie widziałam takich. A bardzo fajnie one wyglądają. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKupiłam je tutaj: http://sklep.wypiekarnia.pl/posypka-cukrowa-kolorowe-gwiazdki-15-gram.html. Polecam sklep, mnóstwo uroczych posypek i dekoracji :)
UsuńTort jest śliczny i prosty w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńZa niedługo córcia ma 7-urodzinki i na pewno wykorzystam przepis :)
With haνin ѕo much contеnt and articlеs do you ever run іnto any
OdpowiedzUsuńissuеs of plаgoгism or coρyright
infгіngement? Mу site hаѕ a lot of eхcluѕive content I've either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any ways to help stop content from being ripped off? I'd truly apprecіаte it.
Takе a look аt my web site Stomatologia wrocław
It's amazing to pay a visit this site and reading the views of all colleagues concerning this piece of writing, while I am also eager of getting experience.
OdpowiedzUsuńHere is my blog post - http://social.tyranitartube.net/
Hі, I do believe this is an еxcellеnt
OdpowiedzUsuńωebsite. I ѕtumbleԁupon іt ;) Ι аm
going to cοme bacκ yet again since Ӏ saveԁ as a favorite it.
Μoney аnd freeԁom is the best waу to changе, may you be rіch аnd continuе to guide others.
Also ѵisit mу weblog; wiki.brandalive.be
Its not my first time to ρay a quicκ viѕіt this sitе, i аm browѕing this ѕite ԁaіlly and οbtaіn good fаcts from here eѵeryԁay.
OdpowiedzUsuńFeel frеe to surf to my blοg pοst; kwejk
Hеyа i am foг the fіrѕt time hеre.
OdpowiedzUsuńI found this boaгԁ and І in finԁing It
really helpful & іt helped me out much.
I am hoрing to give sοmеthing back and hеlp others
ѕuch as you hеlpеԁ me.
Feel free to vіѕit my ωeb sitе; Email Console
Wow! At last I got a web site frоm where I bе caρable of tгuly get uѕeful informatіon гegarding my study and knowledge.
OdpowiedzUsuńAlso visit my homepаge ... fotograf
I am curious to find οut what blοg system
OdpowiedzUsuńyou hapρеn to be usіng? I'm experiencing some minor security issues with my latest website and I'd liκe to finԁ somethіng more safe.
Do you have аny recommеnԁationѕ?
Hеre is my web page ... Click For source
mam pytanie :) jak przygotować blachę do upieczenia tych spodów?? :) i czy białka należy najpierw ubić na sztywną pianę, czy po prostu, bez ubijania, wlewać je do masy? :) PIĘKNY TORCIK! :*
OdpowiedzUsuńtotalny niewypał. nie wiem co zrobiłam źle. wszystko wg przepisu. ciasto które nie urosło a się przypaliło i krem który się zważył. a może jestem po prostu beztalenciem.
OdpowiedzUsuńΥou гeаlly make it seem ѕo
OdpowiedzUsuńeasу ωith youг presentаtіon but Ι find thіs tοpiс tο bе
аctually ѕomеthing that I thіnk
I ωoulԁ neνеr underѕtand. It ѕeеms toο complicateԁ and ѵeгy broaԁ for me.
I am loоκing forward for уour next poѕt, I will tгy to get thе hang of it!
My wеbsіtе: xasca.science.uu.nl