"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

poniedziałek, 9 lipca 2012

Ziemniaki po bombajsku

Dawno, dawno temu na blogu Małgosi znalazłam przepis na ziemniaki po bombajsku. Zrobiłam, zjadłam, uzależniłam się od nich ;-). Są przepyszne, co tu dużo gadać. Standardowo przepis uprościłam, dodałam do ziemniaków przyprawę Bombay Masala firmy Kotanyi, którą serdecznie polecam. Mogłabym zjadać je tylko z sosem, bez żadnego mięsa czy warzyw, są warte tego, żeby grały pierwsze (i jedyne ;-) ) skrzypce na talerzu.
Autorka bloga podaje przepis na miętową raitę, ja tak przygotowane ziemniaki lubię zjadać z sosem musztardowo-miodowym, przepis niżej.

Ziemniaki po bombajsku
inspirowane przepisem Jamie'go Oliver'a
na 3 porcje

ok. 1 kg ziemniaków
ok. 2cm kawałek świeżego imbiru
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka nasion kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka garam masala
spora szczypta chilli w proszku
sól do smaku

olej do smażenia

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę (na pół, jeszcze raz na pół i ponownie na pół). Włożyć do osolonej wody i zagotować. Gdy woda zawrze - od razu odcedzić ziemniaki (nie gotować dłużej, bo będą się na patelni rozpadać!). Odstawić do odparowania.
Nasiona kuminu i kolendry utrzeć w moździerzu. Imbir obrać i drobno utrzeć.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej (miej więcej tyle by cienką warstwą zakryć dno patelni. Wrzucić utarty imbir i smażyć kilkanaście sekund. Włożyć ziemniaki, wsypać utarty kumin i kolendrę, oraz garam masala i chilli w proszku. Dobrze przemieszać, by ziemniaki oblepiły się przyprawami. Smażyć pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Smażyć aż ziemniaki będą miękkie w środku, a na zewnątrz uzyskają złocistą, chrupiącą skórkę. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą.

Sos musztardowo-miodowy
musztardę francuską, majonez, śmietanę (wszystko w proporcjach 1:1:1) i łyżeczkę miodu, dokładnie mieszamy i polewamy ziemniaczki ;-). Wcinamy!





9 komentarzy:

  1. wyglądają mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak! wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesujący przepis na ziemniaczki:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne, proste i niedrogie danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sosik zapowiada się rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  6. widzę Bjedrona, że ty też zasypiasz z blogowaniem na wakacje? ehhh te wakacje :)
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietne ziemniaczki i sos,dodalabym tam jeszcze czosnku i wtedy bylby juz zupelny miod w gebie.Ah,odnosnie miodu,Bjedronko,w tym sosie miodowo-musztardowym nie ma miodu?;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hahaha, ale jaja :D. Właśnie to zauważyłam, już dodaję! :D

    OdpowiedzUsuń