"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Ciasto szefowej

Absolutny must have imieninowy, urodzinowy, bożonarodzeniowy, wielkanocny, rocznicowy mojej mamy. Choćbym nie wiem ile razy powtarzała, że to ciasto zrobiło się już nudne - NIE i koniec, musi być. Wściekle słodkie. Jeśli na stole gości kilka ciast, delikatnie sugeruję zjedzenie ciasta szefowej na samym końcu, gwarantuję, że po kawałku nie ma się ochoty na nic więcej z dodatkiem cukru :).

ciasto:
żółtko
1,5 szklanki mąki
łyżka śmietany
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść składniki na ciasto, upiec placek w 180 stopniach przez 20-25minut. Ostudzić.
4 paczki herbatników (w zależności od wielkości blachy)
budyń:
1/2 l mleka
8 dag cukru
łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 margaryny
cukier waniliowy
Ze wszystkich składników ugotować budyń, wychodzi dość tłusty i gęsty - taki ma być. Przełożyć na upieczone ciasto, szybko wyłożyć warstwą herbatników.

karmel:
jedno mleko skondensowane słodzone (gotowane 3h, może być przygotowane kilka dni wcześniej) lub gotowa masa kajmakowa w puszce ("krówka")
Karmel wyłożyć na herbatniki, po czym ułożyć kolejną warstwę z herbatników.

śmietana:
350ml śmietany 30%
dwie łyżki cukru pudru
dwie łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, wlać do śmietany i wymieszać. Kremówkę wyłożyć szybko na warstwę herbatnikową. 
Ciasto można posypać płatkami migdałów/czekoladą/posiekanymi orzechami. Schłodzić.

11 komentarzy:

  1. Sama nazwa mnie już rozwaliła :D:D:D A potem zobaczyłam zdjęcie, kawałki ciasta wyglądają jak małe chmureczki :D Dla mnie wygląda bombowo, nawet jeśli miałabym tylko zjeść jeden kawałek, przez tą słodkość :) A w ogóle, to chcę Cię pochwalić za fantastyczny pomysł z jajeczkami na sznureczku, na pięknych zielonych gałązkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Nikola :)
    Przygotowując dekorację w wazonie pokazałam całemu światu jaką jestem blondynką. Bo jak zanurzać wydmuszki w naparze z kawy? :P Miały być ciemniejsze, ale jakoś... nie chciały pływać pod powierzchnią wody :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze zastanawiałam się dlaczego taką nazwę ma to ciasto....Wygląda urokliwie, delikatnie i bardzo słodko ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Hello there! Would you mind if I share your blog with my zynga group?
    There's a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Cheers

    my website :: golf scholarships usa

    OdpowiedzUsuń
  5. I love it when individuals come together and share views.
    Great website, stick with it!

    My web blog; sushi chef sushi making kit walmart

    OdpowiedzUsuń
  6. It's a pity you don't have a donate button! I'd definitely donate to this superb blog! I guess for now i'll settle for bookmarking and
    adding your RSS feed to my Google account. I look forward to
    fresh updates and will share this website with my
    Facebook group. Talk soon!

    Feel free to visit my web blog: Golf Schools Las Vegas

    OdpowiedzUsuń
  7. It's an remarkable article designed for all the internet viewers; they will obtain advantage from it I am sure.

    Here is my site ... meningitis symptoms

    OdpowiedzUsuń
  8. Hi! I could have sworn I've visited this website before but after going through a few of the posts I realized it's new to me.
    Anyways, I'm certainly delighted I discovered it and I'll
    be book-marking it and checking back frequently!



    Feel free to visit my weblog: St Cloud Floral

    OdpowiedzUsuń
  9. Hello everyone, it's my first pay a visit at this site, and post is truly fruitful for me, keep up posting these posts.

    Also visit my page: http://en.netlog.com

    OdpowiedzUsuń
  10. It's actually very difficult in this active life to listen news on Television, so I just use web for that reason, and get the most recent information.

    my site; personal injury attorney

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń