"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

piątek, 24 czerwca 2011

Dżemy: truskawkowo-bananowy i truskawkowy z wanilią

Rozpoczęłam dżemowanie. Zamierzam wszystko co napotkam na swojej drodze wpakować do słoików! Strzeżcie się Biedrony ;). Na pierwszy ogień poszły jeżyny, truskawki i porzeczki.
Zacznę od truskawek. Na blogu Manajki znalazłam przepis na konfiturę bananowo-truskawkową. Pomysł wydał mi się przedni, skoro dwa banany leżały w misce i zaczynały się już starzeć. Powstał więc dżemik. Swój zrobiłam inaczej niż Manajka, najważniejsze jednak pozostało niezmienne: banan i truskawka musiały być.

Dżem truskawkowo-bananowy
kilogram, umytych, odszypułkowanych truskawek
banany (najlepiej 3 duże lub 4 małe)
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
torebka żelfixu 2:1
500g cukru (dałam mniej, ok. 400)

Truskawki włożyć do garnka, można je trochę rozgnieść, dosypać żelfix, wymieszać dokładnie. Zagotować. Dosypać cukier, sok z cytryny, ekstrakt. Dodać pokrojone w półplastry banany. Gotować ok 3 minut. Zdjąć z ognia, mieszać aż zniknie piana. Gorący dżem ostrożnie pakować do wyparzonych słoików, zamykać, stawiać słoiki dnem do góry na 5 minut.


Drugi dżem to klasyk z delikatną waniliową nutką. Podczas gotowania po domu roznosi się piękny zapach :)


Dżem truskawkowy z wanilią
kilogram, umytych, odszypułkowanych truskawek
500g cukru (dałam mniej, ok. 400)
sok z połowy cytryny
torebka żelfixu 2:1
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub ziarenka wyskrobane z jednej dużej i świeżej laski wanilii) 

Truskawki włożyć do garnka, można je trochę rozgnieść, dosypać żelfix, wymieszać dokładnie. Zagotować. Dosypać cukier, sok z cytryny, ekstrakt. Gotować ok 3 minut. Zdjąć z ognia, mieszać aż zniknie piana. Gorący dżem ostrożnie pakować do wyparzonych słoików, zamykać, stawiać słoiki dnem do góry na 5 minut.

21 komentarzy:

  1. Smaruj dżemorem, om nom nom! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ta propozycja na dżem z bananem. Super ! Może w końcu wezmę się do robienia konfitur :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie pyszności. też muszę zabrać się za przetwory zanim pyszne owoce znikną ze straganów;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z dodatkiem bananów to dla mnie nowość ale jak najbardziej jestem za. Z wanilią pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne dżemiki, niestety chyba już nie dam rady kupić truskawek w przystępnej cenie

    OdpowiedzUsuń
  6. Banankowy :) jak cudownie... ja to już chyba nie będę miała okazji tak poszaleć - dżemy robi mama, a niestety przekonanie jej do eksperymentów to trudne zadanie

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności! Nie ma to jak domowe przetwory, a takie połączenia lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne truskawkowe pysznosci:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. A u mnie nie było w tym roku takiego urodzaju na truskawy żeby sobie pozwolić na dżemy...A ten z bananem kusi :( Zwłaszcza jak patrzy na mnie z takich pięknych zdjęć!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mazi, nawet jak dżem zrobisz to go oczami zjadam w tych pięknych słoiczkach:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubimy połączenie truskawek z bananami oraz wanilią. Chętnie zabralibyśmy jeden słoiczek ze zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale smakowita produkcja i jak pięknie zapakowane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. na taki dżemik to bym się chętnie skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam! bardzo fajny blog :) będę tu zaglądać częściej, a dziś zabieram się za dżemy. Napisz mi proszę czy wystarczy je po prostu zamknąć i ustawić do góry nogami, czy należy je pasteryzować? Niestety, nikt mnie nie zdążył nauczyć, jak się robi domowe przetwory, stąd pytam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. OK Dzemy zrobione :) jak posmakuję to dam znać, jak wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  16. @Panna Cotta 25, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, nie trzeba później pasteryzować, ważne tylko, żeby nakładany do słoików dżem był bardzo gorący :). Czekam na informację, czy smakowało i zdjęcie na Twoim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzisiaj naklejam etykietki i wtedy wrzucę u siebie zdjęcia ;) a dżemy na pewno będą super :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Tez robiłam kiedyś dzem z wanilią, z bananami nie próbowałam. Nie wiem czy zdążę jeszcze załapac się na truskawki, ale może z innymi owocami? Bo mi się ten dodatek banana bardzo spodobał :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Moja Droga,
    dżemy wyszły bardzo dobre!
    Już 2 słoiki zniknęły ;)
    Czekam na Twoje kolejne dżemowe propozycje :)

    OdpowiedzUsuń