"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw

środa, 6 lipca 2011

Sernik jeżynowy


Ok, przyznaję, to zdjęcie jest beznadziejne. Robione o dziesiątej wieczorem, w bardzo brzydkim świetle. Nie mogłam sobie jednak pozwolić na poczekanie do rana, bo... sernika już prawie nie ma (a w nocy budzą się domowe potwory, wyjadające ciasto z lodówki!).
Sernik jest bardzo dobry, prawie tak bardzo jak ten z dodatkiem jagód. Polecam naprawdę mocno, szczególnie porządnie schłodzony. Przepis znaleziony na blogu Atiny.
I to tyle ze mnie na dziś, nie jestem w stanie napisać nic więcej (obrona pracy lic. wyczyściła mnie z wszelakich sił :) ).

Składniki na tortownicę 22 cm
Składniki na spód:
  • 150 g czekoladowych ciastek digestive, pokruszonych ) - u mnie tym razem herbatniki
  • 75 g masła, roztopionego
Tortownicę dokładnie wyłożyć folią aluminiową. Ciastka wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy i ugnieść. Całość schłodzić przez około 20 minut.

Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu śmietankowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jeżyn (rozdrobnionych blenderem)
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę). Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). Ja swój sernik piekłam w kąpieli wodnej, tzn. tortownicę z sernikiem ustawiłam na środkowej półeczce w piekarniku (na kratce), piętro niżej postawiłam zaś płytkie, duże naczynie żaroodporne, wypełnione wrzątkiem.
Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.
Sernik ten można również polać polewą śmietanową. Ja polewę olałam, sernik przed podaniem polałam rozgniecionymi jeżynami (wersja wczorajsza, dziś były maliny i na zdjęciu właśnie one się znalazły :P).
Polewa:
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.

5 komentarzy:

  1. Zdjęcie może nie jest idealne, ale fajnie, że mimo to dodałaś ten przepis ;) Smak musi być niesamowity! :) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. zdjęcie zdjęciem, ważne, że sernik wygląda znakomicie! pysznie spływają te jeżyny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie wygląda, na taką pogodę przydałby się kawałek

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale on i tak wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. http://www.buyjeremyscottwings.comhttp://www.buyjeremyscottwings.comhttp://www.buyjeremyscottwings.comhttp://www.buyjeremyscottwings.comhttp://www.buyjeremyscottwings.comhttp://www.buyjeremyscottwings.comhttp://www.buyjeremyscottwings.comhttp://www.buyjeremyscottwings.comhttp://www.buyjeremyscottwings.comhttp://www.buyjeremyscottwings.comHello mates, nice paragraph and nice arguments commented at this place, I am really enjoying by these.



    my weblog :: jeremy scott shoes
    Review my webpage :: %anchor_text%

    OdpowiedzUsuń